Wat betekent Aikido nu eigenlijk?
Aikido is ontwikkeld uit een van de oudste Japanse krijgskunsten, het Aiki-jujitsu. Deze eeuwenoude krijgskunst werd beoefend door de samoerai. Op dit moment zijn er wereldwijd vele honderdduizenden beoefenaars van Aikido, waaronder veel veiligheidsdiensten en politiekorpsen. Aikido is geen vechtsport in de gebruikelijke zin van het woord. Er is geen competitie-element en er worden geen wedstrijden gehouden. Aikido laat zich het best omschrijven als een bewegingskunst, die zeer effectief als zelfverdediging kan worden gebruikt. Bij aikido gebruik en herleid je kracht van de tegenstander, waardoor je als beoefenaar van aikido er zelf maar weinig lichaamskracht voor nodig hebt. Mede daardoor is aikido bij uitstek geschikt voor meisjes, vrouwen en ouderen. Je leert om te gaan met een agressieve benadering, door middel van harmonieuze, in elkaar overvloeiende bewegingen, zonder zelf echt geweld te moeten gebruiken.

Het woord Aikido bevat drie elementen:

AiHarmonie, eenheid
KiMentale, innerlijke energie
DoWeg, manier, oefening

Meditatie
Aikido kan letterlijk omschreven worden als een dynamische vorm van meditatie, waarbij men zich erin oefent om lichaam en geest harmonisch te laten samenwerken.

Als de karakters Ai en Ki worden samengevoegd ontstaat: Aiki. De betekenis van Aiki is het lichamelijk en geestelijk “samensmelten”. (blending)

Voor Aikido betekent dit dat je op lichamelijk en geestelijk niveau “samensmelt” met je tegenstander.

Verbeter gezondheid
Door het beoefenen van Aikido kunt uw gezondheid een stuk verbeteren door:

– Betere controle op uw ademhaling en concentratie.
– Totale ontspanning van uw lichaam en geest.
– Vergroten van uw uithoudingsvermogen.
– Ontwikkeling van betere reflexen.

Naast de genoemde voordelen heb je ook te maken met zaken als moreel, etiquette, eergevoel, discipline en werkt u direct aan een betere zelfbeheersing naar uw omgeving.

Aikido voor iedereen
Iedereen die over een normale gezondheid beschikt, kan aikido gaan beoefenen.

Lees meer over:
Morihei Ueshiba en de leerlingen van Morihei Ueshiba